- صفحه اصلی
- ورود
- تماس با ما
- سوالهای متداول
- خبرخوان
- شنبه: 13 / 03 / 1402
- Fa
- En
بسم الله الرحمن الرحيم
«آشنايي با دانشکده روانشناسی مؤسسه آموزش عالی اخلاق و تربیت»
دانشکده روانشناسی یکی از دانشکدههای مؤسسه آموزش عالی اخلاق و تربیت است که از نیم سال دوم سال تحصیلی 89-90 آغاز به کار کرد. این دانشکده دانشپژوهان خود را از میان طلاب دارای مدرک سطح دو حوزه يا دانشجويان داراي حداقل مدرك كارشناسي مرتبط و پرونده فعال حوزوي، برای سطح کارشناسی ارشد میپذیرد. دانشپژوهان رشتههاي اين دانشکده پس از گذراندن واحدهای درسی مصوب و تدوین پایاننامه، مدرک رسمی کارشناسی ارشد این رشته را که به تأیید وزارت علوم، تحقیقات و فناوری رسیده است، دریافت خواهند کرد. اين دانشکده درصدد است تا در آینده در گرايشهاي «روانشناسي خانواده»، «روانشناسي اخلاق» و «روانشناسي دين» و « فلسفه روانشناسي » در سطح كارشناسي ارشد و در سطح دکتری در رشته «روانشناسی اسلامی با گرایش اصول و مبانی» پذیرش دانشپژوه داشته باشد. در اینجا به اختصار به معرفي این دانشکده مي پردازيم.
مقدمه
آموزههای اسلام دربردارنده معارف اساسی و مهمی در ابعاد گوناگون علوم انسانی است. یکی از ابعاد ناشناخته یا کمتر شناخته شده دین، قانونمندیها، اصول و ویژگیهای حاکم بر روان انسان است. هرچند ادبيات آموزههای اسلام غالباً ساختار توصیهای دارد، ولی زیربنای آن، قواعد و اصول خاص روانشناسانهای دارد که میتوان با تلاش روشمندانه و محققانه، آن قوانین و ویژگیهای حاکم بر روان انسان را کشف و به جامعه علمی معاصر ارائه داد. روانشناسی معاصر نيز که متاثر از مبانی پوزيتويستي و اومانيستي به تبيين و تحليل اين قواعد و قوانين ميپردازد، با جامعه ديني و فرهنگ بومي ايرانزمين هماهنگي لازم را ندارد. بنابراين ضرورت توجه به فرهنگ اسلامی و ایجاد روانشناسی مبتنی بر معارف اسلامی امری اجتنابناپدیر است و جامعه علمي را بر آن واميدارد تا ضمن نقد نظریههای روانشناسی معاصر و تبیین نقصها و کاستیهای آن، به ارائه تفسیری وحیانی از انسان، پدیدههای روانی و رفتار انسانی پرداخته و با استفاده از آموزههای اسلام به توصیف، تبیین، پیشبینی و اصلاح رفتار انسان اقدام کند.
مأموریت و سیاستهای دانشکده
دانشکده روانشناسی به عنوان یکی از دانشکدههای مؤسسهی آموزش عالی اخلاق و تربیت، مجموعهای آموزشی و پژوهشی در حوزه روانشناسي است که در چارچوب هدایتهای قرآنی و احاديث و سيره معصومین (علیهم السلام) و با بهرهگیری از نیروی انسانی عالم، متخلق، متخصّص و متعهّد، استفاده از تجارب، روشها و فنآوریهای روز و با تأکید بر ارزشها و روشهای مترقّی حوزوي، به «تولید علم در حوزههای روانشناسی اسلامی»، «ترویج معارف روانشناختی اسلام» و «پاسخگویی عملي به نیازهای روانشناسی جامعه اسلامی» میپردازد.
اهداف دانشکده
1- تربیت مدرسان، محققان و پژوهشگران فرهیخته، متعهد، متخلق و فعال برای تأمین نیازهای نظري و کاربردی جمهوری اسلامی ایران در عرصه روانشناسی با رویکرد اسلامی.
2- نياز سنجي و تولید علم و نظریهپردازی در حوزهی روانشناسی با رویکرد اسلامی.
3- كاهش وابستگیهای علمی و فرهنگی کشور در حوزههای نظری و عملی روانشناسی.
4- گسترش ارتباطات و همکاریهای علمی در سطح داخلی و بین المللی.
5- تقويت مهارت خلاقيت، فرهنگ نقادي و در نتیجه تقويت روحيه مشاركت علمي و نظريه-پردازي
6- روزآمدي و هماهنگي با فرهنگ بومي و اسلامي
سیاستهای فرابخشی
1- اهتمام به حفظ کرامت و ارزشهای انسانی و اسلامی در همه فعالیتهای دانشکده.
2- توجه به منویات مقام معظم رهبری و مراجع عظام (حفظهم الله) در اهداف، سیاستها، برنامهریزیها و فعالیتهای دانشکده.
3- اهتمام به ارزشها و سنّتهای اصیل حوزوی.
4- تأکید بر پژوهش محوری در فرآیند آموزش.
5- توجه به استعدادهای برتر و نخبهگرایی.
6- تعامل با مراکز همسو در جهت پیشبرد فعالیتهای دانشکده.
7- اهتمام به کیفیت در همه فعالیتهای دانشکده.
سیاستهای پژوهشی
1- تربیت محقّقان متعهد، متدین و متخلق در زمینهی علوم تربیتی و قلمروهای مرتبط با رویکرد اسلامی برای تأمین نیازهای پژوهشی جامعه اسلامی به ویژه حوزههای علمیه، وزارت آموزش و پرورش و دانشگاهها.
2- نیازسنجی و تولید علم در حوزه روانشناسی اسلامی.
3- رفع وابستگیهای علمی کشور در حوزههای نظری و عملی روانشناسی.
4- گسترش ارتباطات و همکاریهای پژوهشی در سطح داخلی و بین المللی.
5- انتشار آثار پژوهشی در زمینه روانشناسی.
6- درونی سازی و باورمندی آموزه های اخلاق اسلامی
7- اهتمام توأمان به اقدامات ایجادی و اصلاحی روانشناسی
8- تاکید بر اخلاق مداری در پژوهش
معرفی گروههای علمی و رشته های تحصیلی:
1. رشته مشاوره خانواده
رشته مشاوره خانواده همان طور که از نامش پیداست، بر روی مشکلات خانواده و اتفاقاتی که در پیرامون آن وقوع پیدا می کند، تمرکز دارد. رشته مشاوره خانواده، رشته تخصصی است که از طریق آن، به آموزش، اطلاع رسانی و آگاهی بخشی در زمینههای مسائل خانوادگی ميپردازد.
اين رشته رابطه نزدیکی با رشته روانشناسی دارد با این تفاوت که در مشاوره، افرادی مورد بررسی قرار میگیرند که از نظر روانی سالم هستند اما در روانشناسی افراد مبتلا به بیماری تحت درمان قرار می گیرند.
اهداف:
1. تربيت افرادي است که بتوانند با انجام مشاورههاي ازدواج و زناشويي و خانوادگي با رویکرد اسلامی
الف: مراجعان خود را در انتخاب همسر ياري دهند.
ب: مراجعان خود را در حل مشکلات ازدواج و زناشويي ياري دهند.
ج: مراجعان خود را در حل مشکلات خانوادگي و زندگي رضايتبخش ياري دهند.
2. تدریس دروس مشاوره خانواده در موسسات آموزشی در سطح کارشناسی یا پایینتر از آن.
3. تحقيق در زمینه موضوعات مربوط به مشاوره خانواده با استفاده از منابع اسلامی و علمی.
4. تولید و اشاعه دانش مشاوره خانواده در سطح جامعه.
اهميت و ضرورت:
همه انسانها در مقاطعي از زندگي خود با مشکلات عديده خانوادگي روبرو هستند؛ مشکلاتي در زمينه انتخاب همسر، عدم تفاهم زوجين، خيانت، طلاق، مسائل جنسي و ...
بدون ترديد در اينگونه مسائل انسان به تنهايي قادر نخواهد بود که مشکلات را برطرف کند و ناگزير از اين است که به سراغ متخصصان و مشاوران دلسوز برود و از آنها جهت حل مشکلات خود ياري طلبد.
طول دوره و شکل آن :
- تعداد کل واحدهای کارشناسی ارشد مشاوره خانواده 63 واحد است که در 4 نیم سال تحصیلی ارائه میشود؛
- هر واحد درسی نظری 16 ساعت و هر واحد درسی عملی 32 ساعت میباشد؛
- دانش پژوهان در پایان دوره، پایاننامهای به ارزش 4 واحد ارائه خواهند داد.
محورهای دروس :
ردیف |
محورهای دروس |
تعداد واحد |
1 |
دروس پیش نیاز |
31 |
2 |
دروس تخصصی |
28 |
3 |
پایان نامه |
4 |
جمع کل |
63 |
نقش و توانایی:
دانشآموختگان این دورهها، در پایان این مقطع تحصیلی، افراد متخصصی خواهند بود که علاوه بر برخورداری از فضل و دانش حوزوی قابل توجه، مبانی و مسائل مشاوره خانواده با رويکرد اسلامي و روشهای آن را آموخته و توانایی پاسخگویی به نیازهای مربوط و توان تدریس و تحقیق در اين زمينه را پیدا میكنند.
همچنين قادر خواهند بود در مؤسسات آموزش عالي به تدريس و پژوهش در اين زمينه پرداخته و به عنوان مشاور خانواده در مراکز و مؤسسات مرتبط انجام وظيفه نمايند.
2. روانشناسي اسلامي مثبتگرا
رشته روانشناسي اسلامي گرايش روانشناسي مثبتگرا، يکي از دورههاي آموزشي در نظام آموزش عالي است. که مفاهيم، اصول نظري و عملي و روشهاي پژوهش در موضوعات و مسائل روانشناسي مثبتگرا را در دو قلمرو علم و دين اسلام بررسي ميکند
این رشته از تلفیق دو دیدگاه کلاسیک و اسلامی پدید آمده است .در بخش کلاسیک، دیدگاههای دانش روان شناسی به صورت مستقل مطرح می شود از این رو روان شناسی اسلامی مثبت گرا به عنوان یک رشته مستقل طراحی شده است. در بخش بررسی های اسلامی نیز روش اکتشافی و تحلیل محتوا به کشف و پردازش دیدگاه خاص دین می پردازد.
و هدف کلي آن عبارت است از تربيت مدرسان و پژوهشگران آگاه به هر دو قلمرو و توانمندسازي آنان در شناسايي و استخراج ديدگاههاي دين در روانشناسي مثبتگرا؛ به منظور افزايش کارآيي دانشآموختگان در ارتقاء سطح زندگي و تربيت انسانهاي فرهيخته و سرآمد.
اهداف دوره:
آشنايي با ديدگاههاي کلاسيک روانشناسي مثبتگرا
شناخت ديدگاههاي دين در روانشناسي مثبتگرا
استفاده از ديدگاههاي دين در فعاليتهاي پژوهشي، آموزشي و اجرايي
ويژگيهاي دوره
اين برنامه بر اساس روش ميانرشتهاي طراحي شده که در آن ديدگاههاي کلاسيک و ديني با هم مورد بررسي قرار ميگيرند. در بخش کلاسيک، ديدگاههاي روانشناسي به صورت مستقل مطرح ميشوند. از اينرو روانشناسي اسلامي گرايش مثبتگرا به عنوان يک رشته مستقل طراحي شد و نه جزئي از يک رشته در روانشناسي عمومي، در بخش بررسيهاي اسلامي نيز روش اکتشافي و تحليل محتوا که به کشف و پردازش ديدگاه خاص دين ميپردازد. از اين رو ممکن است در برخي موارد ديدگاههاي کلاسيک و ديني يکديگر را تأييد کنند و يا دين ديدگاه کلاسيک را نقد کند و يا ديدگاه متفاوتي را عرضه نمايد.
پذیرش:
دانشپژوهان این دوره از بین دارندگان مدرک سطح دو حوزه علمیه و فارغ التحصیلان کارشناسی روانشناسي و رشتههای هم سو انتخاب میشوند.
طول دوره و تعداد واحدهاي درسي
مطابق آييننامههاي آموزشي مصوب و مورد تأييد وزارت علوم، تحقيقات و فناوري، تحصيل در مقطع کارشناسي ارشد روانشناسي اسلامي گرايش مثبتگرا برابر با 4 نيمسال تحصيلي است که در صورت نياز براي نگارش پاياننامه و دفاع از آن قابل تمديد است. برنامه اين رشته مشتمل بر 30 واحد (26 واحد درسي و 4 واحد پاياننامه) است.
افرادي که دانشآموخته رشتههاي غير مرتبط ميباشند به تشخيص گروه آموزشي مربوط بايد دروس پيشنياز مشخص شده در برنامه را بگذرانند. زمان گذراندن دروس پيشنياز به مدت زمان مجاز تحصيل افزوده خواهد شد. ضمناً واحدهاي اين دوره تابع ضوابط و مقررات مصوب وزارت علوم، تحقيقات و فناوري ميباشد.
محورهاي دروس:
ردیف |
محورهای دروس |
تعداد واحد |
1 |
دروس پیش نیاز |
30 |
2 |
دروس تخصصی |
26 |
3 |
پایان نامه |
4 |
جمع کل |
60 |
اهميت و ضرورت:
ضرورت روانشناسي مثبتگرا به عنوان يکي از رشتههاي علوم انساني که داراي جنبههاي فرهنگي است انکارناپذير است. اين در حالي است که قرآن کريم و روايات پيشوايان دين (عليهمالسلام) به فراواني از متون قابل تبديل به گزارههاي علمي برخوردارند که دربردارنده مباحث کشفناشده است. از اين رو، شناخت ديدگاه کلاسيک در قلمرو روانشناسي مثبتگرا از يک سو و کشف و بررسي ديدگاه دين در اين باره از سوي ديگر، ضرورتي اجتنابناپذير است. ما امروز در نظام مقدس جمهوري اسلامي که مبتني بر منابع ديني است بيش از هر زماني به بررسي روشمندانه ديدگاه دين در روانشناسي مثبتگرا نيازمنديم. اين نياز با توجه به ديني بودن جامعه و نفوذ دين در لايههاي دروني تصميمگيري و کنش و واکنشهاي فردي و اجتماعي تشديد مييابد. بر اين اساس ضروري است تا اين امر به صورت کلاسيک و سازمانيافته اقدام شود و علاقمندان آموزش لازم را ببينند.
نقش و توانایی:
دانشآموختگان این دورهها، در پایان این مقطع تحصیلی، افراد متخصصی خواهند بود که علاوه بر برخورداری از فضل و دانش حوزوی قابل توجه، از صلاحیتهای علمی لازم برای شناسايي و استخراج ديدگاههاي دين در روانشناسي مثبتگرا؛ به منظور افزايش کارآيي در ارتقاء سطح زندگي و تربيت انسانهاي فرهيخته و سرآمد بهرهمند خواهند بود.
فارسی
- بازدید: 6403